Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана потвърди наказанието лишаване от състезателни

...
Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана потвърди наказанието лишаване от състезателни
Коментари Харесай

Потвърдено е 2-годишното наказание на плувеца Антъни Иванов

Спортният трибунал (КАС) в Лозана удостовери наказанието лишаване от спортни права за 2 години на българския плувац Антъни Иванов, заяви Българският олимпийски комитет.

Санкцията е поради три пропуснати инспекции за допинг за една година, нещо, което един от най-изявените ни състезатели в последните години отхвърля. Иванов е уведомен за окончателното решение от 26 юни, понеделник.

Първоначално правата на плувеца бяха спрени на 16 октомври м.г. от Световната антидопингова организация (WADA). Четири дни по-късно КАС върна правата му след тъжба от страна на юриста на Иванов - Георги Градев. Тогава, това не означаваше оневиняване, а краткотрайно прекъсване на осъществяването на наказването.

Предстоеше обаче разглеждане на проблема и това е станало преди броени дни. То не е в интерес на спортиста и той ще пропусне Олимпийките игри в Париж следващата година - очакваше се да завоюва квота.

Защитната тактика, определена от Градев в арбитражното произвеждане, лиши от опция Иванов действително да даде пояснение за своите дейности и по този начин хипотетично да получи понижено наказване, написа още в известието на БОК.

От периода ще бъде приспаднато времето от първоначалното  решение, само че това няма да помогне на Антъни Иванов да спори за квота и да мери сили във евентуално последните си Игри.

Санкцията е доказана ден преди Държавното състезание по плуване в София (29 юни до 2 юли). То явява подготовка за Париж 2024, а Иванов бе деклариран в няколко дисциплини.
Наказанието
Според WADA Антъни Иванов е нарушил антидопингова процедура за даване на местоположението, гарантиращо възможността да бъде тестван изненадващо. Той няколко пъти не е подал правилни данни и по този метод е попречил опцията да бъде сбъднат антидопингов надзор.

" Важно е да отбележим, че на спортистите е дадена специфична отбрана пред Спортния трибунал в Лозана, а точно директно да вземат участие в производството, както и да бъдат изслушвани, разяснява Теодора Златева, ръководител на Дисциплинарната комисия към БОК.- Целта е те да имат опция да изложат тяхната позиция и вероятно да обосноват смекчаващи виновността условия и в тази връзка хипотетично да получат и по-ниско наказване.

За страдание, Антъни Иванов е получил експлицитни инструкции от своя представител господин Градев да не дава отговор на никакви въпроси и да не дава никакви пояснения. Не мога да предсказвам какво е стимулирало този отвод от интензивно присъединяване в произвеждане по обжалване, само че изхода му е сладкодумен за целесъобразността им. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР